Rasinformatie over de Maltezer

Herkomst

De maltezer is afkomstig uit het centrale deel van het Middellandse Zeegebied, meer bepaald uit Italië. Hun oorspronkelijke taak bestond uit het verdelgen van ratten en muizen aan boord van schepen en in de pakhuizen aan de haven. Tegenwoordig is de maltezer uitgegroeid tot de ideale gezelschapshond voor het hele gezin.

Karakter

De maltezer is van nature uit een speels en levendig hondje. Ze stellen een fikse wandeling wel op prijs, maar echt lange wandelingen of uitlaatbeurten in het bos zijn bij deze honden niet nodig. Door hun vriendelijk karakter zijn ze heel geschikt om met kinderen om te gaan.
Het zijn heel slimme hondjes die ook goed met vreemde mensen kunnen omgaan. Sommige maltezer zijn wel waakzaam, maar wie nood heeft aan een waakhond kan maar beter een ander ras kiezen.

Algemeen voorkomen

Elegante, kleine hond met een rijke witte vacht en een trotse houding van het hoofd.

Ogen

Rond en open, met levendige en oplettende expressie. Zwarte oogranden, neus en lippen.

Borst

Breed, met ribben die niet te ver uitspringen.

Staart

De aanzet in lijn met het kruis, dik bij de staartwortel en fijn aan het uiteinde. De staart vormt een grote boog.

Voorhand

Dicht tegen het lichaam, de benen staan recht en gelijk.

Achterhand

Stevige beenstructuur.

Gangwerk

Gelijkmatig rollend, met korte snelle stapjes in draf.

Vacht

Licht, glanzend, zwaar vallend haar van zijdeachtige samenstelling. Erg lang over het gehele lichaam en over de hele lengte zonder krullen.

Verzorging

Als de vacht lang gelaten wordt is het noodzakelijk om dagelijks te borstelen om knopen te voorkomen. Bij een geknipt kapsel is 1 keer per week borstelen voldoende.

Kleur

Zuiver wit. Een lichte ivoortint is toegestaan. Aftekeningen op sporen van licht oranje schakeringen worden getolereerd.

Schofthoogte

Reuen 21-25 cm, teven 20-23 cm.

Gewicht

3-4 kg.

Openingsuren

Na afspraak.